Tarutuulten Hää-pentue

Syntynyt kermanvärinen uros varustettuna pienillä valkoisilla otsa- ja niskatäplillä 12.7.2009. Syntymäaika oli 21.54 ja painoa syntyessään 381 grammaa. Se on tällä hetkellä alustavasti varattu. Pahoitteluni kaikille kivoille kanssa pennunodottajille, siihen yhteen se nyt valitettavasti jäi. Blogista ja kuvagalleriasta voi katsella kuvia pennusta.

Minka eli Fihtolas Davvebiegga on astutettu onnistuneesti toukokuun alussa. Pentujen odotetaan syntyvän heinäkuun alkupuolella, noin 7.7.2009. Sulhoksi valikoitui komea riistanvärinen Robbie eli Jäkäläkummun Jänkäjustus. Robbien valintaa pohjusti se, että sen suku on sellainen, jota olen seuraillut lähempää ja kauempaa jo pidemmän aikaa. Kun ulkonäkö ja luonnekin passasivat täydentämään Minkaa oikein mainiosti, niin valinta oli tehty. Olen myös päässyt tutustumaan pariin Robbien jälkeläiseen lähemmin ja molemmilla oli luonteet kohdallaan.

Minka on neljä ja puolivuotias, iloinen, energinen, nöyrä ja toiminnanhaluinen koira, joka osaa rauhoittua kun ei tehdä mitään, myös agilitykentällä. Minka harrastaa agilityä ja osaa myös TOKOn alkeet. Minkalla on B/A-lonkat, 0/0-kyynärät ja 0/0-polvet. Myös silmät on tutkittu terveiksi (02/09). Minka on käynyt kahdesti näyttelyissä, saaden junioriluokassa hyvän (oli vielä hyvin pentumainen 10 kuukauden iässä) ja avoimessa luokassa erittäin hyvän. Pentue on Minkan ensimmäinen.

Robbie on 5-vuotias ja sillä on A-lonkat ja kahdesti terveiksi todetut silmät (viimeksi 10/08). Robbie on käynyt useamman kerran näyttelyissä, joista saldona on mm. serti, vara-serti ja erinomaisia ja erittäin hyviä. Robbie on myös luonnetestattu pistein +78 (pisteet osa-alueittain alempana). Robbiella on yhdet aikaisemmat pennut Suomessa (Cantavia M-pennut 5+1, emänä Lapinlumon Lapinloru) ja yhdet Norjassa (kennelnimettömät 3+2, emänä Arbbolas Milja).

Näin omistajansa kertoo Robbiesta: "Robbie on vilkas ja aktiivinen uros, aina valmis leikkimään. Se on erittäin ihmisystävällinen ja rakastaa narttukoiria (välillä liiaksikin), urosten kanssa se on hieman valikoivampi, mutta huolii kyllä tietyt uroksetkin leikkikavereikseen. Robbien kanssa ei ole varsinaisesti harrastettu mitään (muutamaa näyttelykäyntiä lukuun ottamatta), mutta ns. arkitottelevaisuus oli sille helppo opettaa. Robbie on vauhdikas ja ketterä, joten siinä olisi varmasti ainesta agility-koiraksi, jos vaan omistaja olisi hieman viitseliäämpi."

Tässä Robbien luonnetestipisteet osa-alueittain.
26.10.2008: tuomarit Lauri Ojala ja Jari Keinänen

Toimintakyky -1, pieni
Terävyys +1, pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
Puolustushalu -1, haluton
Taisteluhalu -1, pieni
Hermorakenne +1, hieman rauhaton
Temperamentti +1, erittäin vilkas
Kovuus +1, hieman pehmeä
Luoksepäästävyys +3, hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
Laukauspelottomuus ++, laukauskokematon

yhteensä: +78, hyväksytty

Molemmat vanhemmat ovat prcd-PRA:n osalta tutkittuja ja saaneet tulokseksi A eli terve. Pennut tulevat siis olemaan tämän PRA-tyypin osalta terveitä. Suomenlapinkoirilla on kuitenkin myös toisentyyppistä PRA:ta, jota ei voi vielä geenitestata.

Yhdistelmä on myös Lappalaiskoirat ry:n jalostustoimikunnan hyväksymä.

yhdistelmän sukutaulu:

Jäkäläkummun Jänkäjustus
lonkat A/A, silmät OK, LTE +78, näyttely SERT

Sydäntalven Fauni
lonkat B/B, silmät OK

Pilvipolun Riite
lonkat A/A, silmät OK, näyt. 2

Fidelis Jäätar
lonkat A/A, silmät OK, näyt. 1

FIN MVA V-04
Jäkäläkummun Palsamilla
lonkat B/B, silmät OK

Orso-Farm Palsa
lonkat B/C, silmät OK, näyt. SERT

KANS, FIN, N MVA
Jäkäläkummun Kamomilla
lonkat A/A, silmät OK

Fihtolas Davvebiegga
lonkat B/A, kyynärät 0/0, polvet 0/0, silmät OK, näyttely EH

Nutukas Muotkajussi
lonkat A/A, silmät OK, näyt. SERT

Peski Jeppe
polvet 0/0, silmät OK,näyt. 1, epävirallinen LTE +123

Nilla
lonkat A/A, polvet 0/0, silmät OK, LTE +223, toko ALO3, näyt. SERT

Fihtolas Piitu
lonkat A/A, polvet 0/0, silmät OK, näyt. ERI

KANS, FIN, EST, RUS MVA LVV-01
Fihtolas Kahppii
lonkat A/A, polvet 0/0, silmät OK

Pukranvaara Pee'rel
lonkat A/A, polvet 0/0, silmät OK, näyt. 2

yhdistelmä KoiraNetissä