PAIM-E Fihtolas Davvebiegga

"Minka"

 


Minkan emä ja isä kuva: Petra Vanhanen

Yleistä:
rekisterinumero: FIN46857/04
syntynyt: 1.10.2004 Janakkalassa
väri: parkki vaalein merkein
isä: Nutukas Muotka-Jussi A
emä: Fihtolas Piitu A
kasvattaja: Petra Vanhanen, kennel Fihtolas
omistaja: Taru Vallius
jälkeläiset: Tarutuulten Hää- ja Tuuli-pennut

Terveys:
lonkat: B/A
kyynärät: 0/0
polvet: 0/0
silmät: OK (12/14)
prcd-PRA-genotyyppi: A eli terve
steriloitu kesällä 2011

Minka KoiraNetissä

Minkan kasvugalleria kuvin pennusta noin kolmevuotiaaksi

Minkasta:
Ensimmäiset vuotensa Minka kasvoi toisten koirien rinnalla hyvin huomaamattomasti. Se on ehdottomasti ollut aina todella helppo koira ja ensimmäisenä vuotena sen kanssa panostettiin oikeastaan lähinnä kontaktiin ja varmaan luoksetuloon, joiden kanssa ei mitään ongelmia ole tullutkaan. Kaikenlaisia muita temppuja on alettu treenata vasta myöhemmin. Minka oppii uusia asioita nopeasti, kunhan ne muistaa opettaa tarpeeksi helpolta tasolta lähtien. Se myös oppii ottamalla mallia toisista koirista. Yritin pitkään opettaa Amia painamaan päätään tassujensa väliin maahan, mutta luovutin ja vaihdoin kohdetta, kun huomasin Minkan tekevän sitä koko ajan Amin taustalla. Minkan suosikkitemppuja, lumipallojen koppailun lisäksi, on nykyään ottaa sisääntulevien ihmisten käsineet pois käsistä ja pienen iloisen rallaamisen ja hanskanheittelyn jälkeen palauttaa ne takaisin.

Minka on luotettava ja kuuliainen koira, jota uskaltaa pitää irti lähes missä vain. Se on varsin ohjaajapehmeä ja nöyrä, mutta kun sille kerrotaan selkeästi mitä sen pitää tehdä, niin se toimiikin sen mukaisesti. Palkaksi Minkalle riittäisi erinomaisesti pelkät rapsutukset ja kehut, vaikka namipalkkaus vielä viekin voiton niistä. Minka huomaa ulkona kaikki oudot asiat ja tapahtumat nopeasti, mutta uskaltaa myös mennä katsomaan outouksia hetimiten. Lapsiin Minka ei ole koskaan kunnolla päässyt tutustumaan ja suhtautuu näihin alkuun pienellä varauksella, mutta hetken kuluttua on selällään lastenkin rapsuteltavana. Minka onkin varsinainen sylieläin ja aina rapsuteltavana niin kotioloissa kuin harrastuksissakin.

Paukkuihin Minka ei reagoinut ennen ollenkaan. Kesällä 2008 meitä päin ammuttiin lenkillä ollessa ilotulitusraketti katua pitkin ja vaikka kerkesimmekin vähän matkan päähän paeta, niin hetkellisesti Minka kyllä oli varsin tarkkana koville pamauksille. Kuitenkin jo seuraavana päivänä se juoksenteli ja leikki paukunnassa ilman sen suurempaa mielenkiintoa pamauksiin. Satunnaisesti tämän jälkeen siitä on kuitenkin selvästi huomannut, että paukut ahdistavat sitä jonkin verran, vaikka toimintakyky ei katoakaan.

Minka osaa TOKO:n perusteet ja energiansa se on saanut suunnata agilityyn syksystä 2008 asti aavistuksen aktiivisemmin. Aiemmin olemme käyneet Minkan kanssa vain jokusen kerran tutustumassa esteisiin. No agin on tarkoitus olla vain mielenvirkistystä normilenkkien lisänä, Minkan kanssa ei oo tarkoitus koskaan lähteä kisaamaan ja sen näköistä meiän menokin on, kun ei oo niin justiinsa! Minka on myös jäljestänyt makkarajälkeä metsässä muutamia kertoja ja ihan mukavasti se jäljen seuraaminen sujuu. Jäljestys olisi tarkoitus palauttaa ohjelmistoon kesällä 2011.

Minka on kotioloissa hyvin huomaamaton koira, ulkona sitten olisikin intoa puuhastella vaikka kuinka paljon. Kuitenkin Minka osaa rauhoittua oudoissakin paikoissa ja koiranäyttelyissä nukkumaan. Juna-asemat taitavat olla niitä harvoja paikkoja, joissa se ei osaa rauhoittua kun junalla on aina matkustettu kivoihin paikkoihin. Itse junassahan se nukahtaa samantien ja nukkuu tuntikausia sikeästi, vaikka vaunussa olisi paljon muita koiriakin. Minka on ainoana koirana hyvin hiljainen sisällä, muiden koirien haukuntaan se saattaa hetkellisesti yhtyä. Ulkona onkin aina leikkiessä saanut haukkua vapaasti ja omaa pihaa se vahtii jonkin verran. Minka ei ui, mutta rakastaa vettä ja siellä läträämistä.

Minkalla ei ole juurikaan riistaviettiä, jonkun verran se on nyt vanhemmiten alkanut haahuilla metsässä, mutta pysyy kyllä lähettyvillä irtikin. Saalistusviettiä aavistuksen verran enemmän, joskin sitä voisi olla vielä vähän enemmänkin harrastuksia ajatellen. Minka tulee melko hyvin toimeen muiden koirien kanssa, kaikkia narttujen seurassa se ei välttämättä pysty rentoutumaan, mutta useimmiten kuitenkin lenkkeilemään yhtä aikaa irti. Jaden kanssa Minka ei tule toimeen, tai enemmänkin Jade ei tule Minkan kanssa toimeen.

Tulokset:

Poropaimennustesti Pudasjärvellä 5.3.2010

A. Koira kohtaa ohjauksen alaisena kiinni olevan poron
1. Koiran osoittama terävyys ja kiinnostus poroa kohtaan: välinpitämätön
2. Koiran hallittavuus ja ohjaajan seuraaminen: Hallinnassa

B. Ohjaaja ajaa koiran avulla porotokan aitauksesta toiseen
3. Koiran hallittavuus ja rauhallisuus ennen ajokäskyä: Hallittavissa, tasapainoinen
4. Ajokäskyn totteleminen: Lähtee käskystä
5. Paimennuksen aloitustapa, tokan kokoaminen: Kokoaa tokan haukulla
6. Ajotapa jahtaava - paimentava: Paimentava
7. Haukun taajuus ja laatu: Rauhallinen
8. Etäisyys poroista: liian kaukana
9. Koiran hallittavuus ajon aikana: Hallinnassa
10. Ajon lopettaminen käskystä: Lopettaa ajon käskystä
11. Koiran palautuminen ajosta, rauhallisuus: kiinnostunut poroista

C. Yleisarvostelu kokonaissuorituksesta
12. Ohjaajan ja koiran yhteistyö: Ajoittain hyvä yhteistyö
13. Koiran ottama paimennusvastuu, itsevarmuus: Tukeutuu ohjaajaan
14. Koiran fyysinen kunto: kunto ei riitä
15. Koiran testissä osoittama paimennusvaisto: osoittaa paimennusvaistoa
16. Käyttäytyminen aggressiivisen poron kohdalla: ei ollut
17. Olosuhteet: Hyvät

Poropaimennuskoe: Hyväksytty


PAIM-E (perinteisen paimennuksen esikoe lampailla), Oulu 5.9.2015, Tuomari Terhi Mikkonen.

Häkitys Rauhallinen, hyvä häkistä otto.
Häkistä poisotto
10p (-) 
Uudelleenhäkitys
10p (-)
Kuljetus/ohjaaminen
17p (-3) Välillä hiukan liikaa vauhtia. lampaat menee ohjaajan ohi. Laidunnus Laidunnus merkityllä alueella 15*15m 14p (-6) Koira kääntyi ohjaajaan päin, antoi lauman valua. Ohjaajalle tuli kiire jatkaa.
Pysähdys
8p (-2) Ohjaaja pysähtyi
Toimintatavat

Käskyt
Ohjaajalla hyvä tempo. Selkeyttä sauvan käyttöön.
Tottelevaisuus
Tottelevainen
Aktiivisuus
välillä koira vähän haahuilee ja haistelee.  
25p (-5) 
Pisteet yhteensä 84/100

Arvosana erittäin hyvä
(80-89 pistettä)

Luonnetesti Haukipudas 8.5.2010

Tuomarit: Jari Keinänen ja Riitta Lehmuspelto

Kokonaispisteet -29 (+47 ja -76)

Toimintakyky: -1, pieni
Terävyys: +1, pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
Puolustushalu: +1, pieni
Taisteluhalu: -1, pieni
Hermorakenne: - 1, vähän hermostunut
Temperamentti: +1, erittäin vilkas
Kovuus: -2, pehmeä
Luoksepäästävyys: +2a, luoksepäästävä, aavistuksen pidättyväinen
Laukauspelottomuus: -laukausaltis

kootut selitykset blogissa.

Näyttelyt:

Pieksämäki 27.08.2005
Tuomari: Leni Nousiainen
JUN H

Oikeat mittasuht. Luusto voisi olla hieman vankempi. Vielä kovin vauva. Kapeahko pää, jossa vielä puuttellinen kuono-osa. Litteä eturinta ja vielä kovin kapea rintakehä. Melko jyrkkä lantio. Riittävät takakulmaukset. Saisi liikkua tehokkaammin ja kantaa häntäänsä paremmin.

Kuopio 02.08.2008
Tuomari: Eli-Marie Klepp, Norja
AVO EH

3 yrs. Very feminin. Eye colour considering to the coat. Sweet head and expression. Bit low set ears. Ok neck. Tailset not good. Long in topline. ok angulations behind. Straight shoulder. Could have better movements coming and going.

Eli suomeksi: 3-vuotias. Erittäin naisellinen. Silmien väri sopii turkkiin. Kaunis pää ja ilme. Hieman matalalle kiinnittyneet korvat. Ok kaula. Hännänkiinnitys ei hyvä. Pitkä ylälinjastaan. Ok:t takakulmaukset. Suorat olat. Voisi liikkua paremmin edestä ja takaa.

Laihia 26.2.2011
Tuomari: Arvi Ellmén
AVO H

Mittasuhteiltaan pitkärunkoinen, kapeakalloinen pää. Stoppi saisi olla selvempi. Selässä hieman pehmeyttä. Taka-asentoinen häntä. Vahvaluustoiset raajat. Voimakkaat kulmaukset. Takaraajat ulkokierteiset. Parkinruskea vaalein merkein. Miellyttävä luonne.
Suhtautuminen tuomariin: rodunomainen lähestyttäessä

Oulu 5.10.2014
Tuomari: Sakari Poti
VET EH

46 cm. Parkki. Keskikok. hieman kookkaampi. Mittasuhteiltaan oikea. Hieman kevyt, oikeapiirteinen pää. Tiivis runko, välikämmen antaa jo hieman periksi. Hyvät kulmaukset. Turkki ei parhaimmillaan. Liikkeessä pysty häntä. Suora, hyvä liike. Rauhall. luonne.
Suhtautuminen tuomariin: Rodunomainen lähestyttäessä

Keminmaa 14.5.2016
Tuomari: Tapio Kakko
VET H

Keskikokoa hieman kookkaampi. Hyvät mittasuhteet. Kapea runko. Kapea pää, vaaleat silmät. Sopivasti kulmautunut. Hieman pysty lantio. Liikkuu kevyesti sivulta, takaraajat hieman alla. Miellyttävä luonne. Hyvä turkki.

Minka Kuopion näyttelyssä
Minka Kuopion näyttelyssä -08

epävirallisemmat:

Katselmus 19.3.2005 Helsingissä Heljä Manninen pennut/punainen

Hyvä luonne. Hyvä pää, mittasuhteet. Riittävä luusto. Liikkuu hyvin sivulta, edestä ja takaa. Hyvä hännän kiinnitys. Hyvässä kunnossa.

Lappalaiskoirat ry:n kesäleirin leirinäyttely 24.7.2005 Valkealassa

Leirin Arla eli paras narttupentu.

Katselmus 22.4.2012 Oulussa

Oikeatyyppinen, hyvät mittasuhteet. Kaunis ilme, joskin hieman kevyt pää. Isohkot sivuille kiinnittyneet korvat. Riittävä raajaluusto. Riittävät kulmaukset. Hyvä turkki. Hyvä häntä, oikea kantotapa. Liikkuu hyvin. Oikea luonne ja esitetään hyvin.

Minka kesäleirillä (c)Johanna Laiholahti
Minka leirinäyttelyssä -05 kuva: Johanna Laiholahti