Taigahaun Metka Morsiuslahja

"Metka"

 

Yleistä:
rekisterinumero: FI43887/15
syntynyt: 22.7.2015 Rovaniemi
väri: musta vaalein merkein
isä: Tarutuulten Huomenlahja
emä: Karvapallon Tulen Tuijottaja
kasvattaja: Heidi Ranta
omistaja: Taru Vallius

Terveys:
prcd-PRA: a (terve vanhempien perusteella)
Pompen tauti: a (terve vanhempien perusteella)
DM: a (terve vanhempien perusteella)

lonkat A/A
kyynärät 0/0
polvet 0/0 (6/18)
silmät terveet (6/18)

juoksut: ekat juoksut 1v2kk iässä, juoksuvälit olleet n. 9-10 kk

Metka KoiraNetissä

Metkasta:

Olin jo aikaa sitten päättänyt, että haluan kotiin Hupin pennun. Sellainen oli siis saatava ja koska ekasta pentueesta ei vielä ollut mahdollista pentua ottaa, niin Hupin piti saada vielä toisetkin. Narttuja syntyi 5 (ja uroksia 2), joten valinnanvaraa oli. Jotenkin alusta asti tykästyin siihen mustaan merkkiväriseen pentuun ja kun pentuja muutaman kerran kävi katsomassa, niin rakenteen ja luonteen perusteella siihen sitten päädyinkin.

Metka on ketterä, nopea ja ahne, leikkii kohtalaisen hyvin ja on eniten omassa elementissään kun pääsee paimentamaan tai jäljestämään. Se oppii asiat nopeaan, tarjoaa hyvin eri juttuja ja kestää toistojakin kohtalaisesti. Se tekee varsin kivalla asenteella myös agilityä ja tokohommia, joten toivottavasti tulevaisuudessa saadaan nekin taas vielä paremmin kuvioihin. Agilityssä ongelmana on ollut vielä vähän vireen hallinta ja siihen liittyen sitten tarkkuus suorituksissa. Jos paahdetaan täysiä, ei ehditä aina keskittyä mihin mennään eli estehakuisuus vaatii vielä hienosäätöä. Jos taas vaihteena on hitaampi, niin ohjaajaa ärsyttää, kun koira ei kulje niinkuin kykenisi. Metka on onneksi medi, joten ongelmia hyppäämisissä ei ole ja lujaa pääsee jos haluaa. Paimentaessa poroja tai lampaita, Metkasta huomaa sen loistavan laumanlukutaidon ja kyvyn käyttää painetta sopivalla tavalla. Paimentaessa on työstetty sitä, että koira ei luovuta, jos tulee haasteita ja tässä on kehitytty kyllä nuoruuden ongelmista tosi hyvin ja sitkeyttä ja periksiantamattomuutta on löytynyt. Poropaimennustestin se läpäisi talvella 2019 erinomaisin arvosteluin: "valmis työkoira" luki paperissa. Perinteisen lammaspaimennuksen esikokeeseenkin toivottavasti päästään tulevaisuudessa.

Metka ei ole niin rämäpäinen kuin isänsä, enemmän sellainen pedantti kympin oppilas, joka haluaa tehdä oikein ja hienosti. Metka on luontainen nenänkäyttäjä ja kun ensimmäisen kerran käytiin jäljestämässä "oikeasti", niin se hoksasi homman heti ja tarkasti ja nopeasti kuljetti minut "eksyneen" luokse. Valitettavasti omistajan jäljestysmotivaatiopulan vuoksi jäljestetään aivan liian vähän, mutta yritän parantaa tässä! Ulkoillessa se on helposti irti pidettävissä ja hyvin kuulolla.

Metka on hyvin kiltti, sellainen helppo peruskoira, jonka kanssa voi vaan mennä ja olla, ei tarvitse miettiä päätään puhki eri toimintatapoja ja ratkaisuja. Se on ollut tähän lapsiperhearkeen aivan täydellinen koira, se harrastaa innolla aina kun siihen on löytynyt sopiva hetki, mutta toisaalta ei ole vaatinut älyttömiä ja oli pentunakin todella helppo. Sen kanssa toivottavasti saadaan tulevaisuudessa harrastettua vielä aktiivisemmin ja niitä oikeita tuloksiakin erilaisten taipumusten lisäksi aikaiseksi. Lapset ovat sen kanssa myös kokeilleet tokohommia ja agijuttuja ja se on siihen kyllä ihanteellinen kaveri, kun tasaa temmon sopivaksi lapsille.


Metka 9kk ja mummonsa

Harrastustulokset:

Agilityssä yksi luva ykkösistä
Poropaimennustaipumustesti suoritettu hyväksytysti 2019

Näyttelyt:

31.1.2016, Kuopio, Markku Mähönen, PEK-
"Aavistuksen jo pitkänomainen, joka tämänpäiväisessä karvapeitteessä antaa viitteitä sukulaisrodusta. Pitkä kapeahko pää. Hyvät korvat ja karvoitus. Pentumainen runko. Hyvä raajojen luusto ja kulmaukset. Erinomaiset käpälät. Pitkähkö lanneosa. Ikäisekseen hyvät liikkeet. Pentukarva, miellyttävä käytös."

14.5.2016, Keminmaa, Tapio Kakko, JUN H
"Sopiva koko. Kevyt narttu, jolla hieman pitkähkö kevyt pää. Hyvä ilme. Riittävästi kulmautunut edestä ja takaa. Kevyt luusto. Liikkuu kevyesti, riittävällä askeleella. Alas kiinnittynyt häntä. Lyhyt ja pehmeä peitinkarva. Miellyttävä luonne."